• Göran bakgrund 2
  • Göran bakgrund 1

Göran Schildt 100 vuotta

Göran Schildt syntyi 11. maaliskuuta 1917. Samana vuonna syntyi Suomen tasavalta. Göran Schildt voidaan vielä sata vuotta syntymänsä jälkeen nostaa esiin monivivahteisena esikuvana. Hän on elävä esimerkki siitä, että emme menetä omaa perintöämme kun avoimin mielin uskallamme lähestyä muita kulttuureita.

Stort nytt intresse i Aten

Stort nytt intresse i Aten

Intresset för Göran Schildts gamla fotografier är just nu överraskande stort i Aten. Stiftelsens verksamhetsledare Jennifer Dahlbäck har nyss anlänt från staden där hon varit med och arrangerade en fotografiutställning i samarbete med Finlands Ateninstitut och stiftelsen Eugenides.

Lue lisää...

Villa Kolkis i sex essäer

Villa Kolkis i sex essäer

Under veckan som gick hade vi en glädjande möjlighet att besöka Aalto-universitetet i Helsingfors. På plats fanns unga Iris Andersson som studerar till arkitekt. Hennes uppgift för dagen var att ge oss och ett auditorium full med studenter, en förhandspresentation av det arbete hon varit sysselsatt med under den senaste tiden nere på Leros.

Lue lisää...

Vivica - Ett färgsprakande liv

Vivica - Ett färgsprakande liv

Lekkamraterna Vivica och Göran formade varandras liv. Han fick som enda medlem delta i sin ”nästansysters” syförening. Enligt Bengt Ahlfors fanns det ett intresse att se hur flickorna såg ut under kjolarna. Den längtan stillades här. Föreläsningen om teaterchefen som bland annat lanserat det populistiska slagordet ”pakkoruotsi” är mycket intressant och finns nu att läsa på vår jubileumsblogg.

Lue lisää...

Unik matresa på Leros

Unik matresa på Leros

Tänk kristallklart vatten, solmogna tomater, bläckfisk, ouzo och helstekta lamm. Under jubileumsåret finns det en unik möjlighet att åka till Leros och bekanta sig med den lokala matkulturen. Vi äter och lagar mat med ortsborna på lokala tavernor. Besöker en vingård och en ansjovisfabrik. Och mycket annat. Jag längtar redan nu dit.

Lue lisää...

Snart smäller det

Snart smäller det

Att fira påsk på Leros hör utan tvivel till några av mina starkaste upplevelser i livet. Karneval- och feststämningen. Färgerna. Tumulten. Bomberna och fyrverkeriet. Den obeskrivliga maten. Och så glädjen.

Lue lisää...

Göran Schildt luntade i skolan

Göran Schildt luntade i skolan

Här kan du läsa några historier från Göran Schildts skoltid. Han var kanske inte tidernas mest fogliga och smidiga elev. När han blir beskylld för att ha luntat i gymnasiet får han nog och säger tack och adjö.

Lue lisää...

I den blålila timmen

I den blålila timmen

Är du intresserad att få en liten inblick i den tankevärld som Göran Schildt stod för redan i sin ungdom? I det senaste numret av Magasinet finns en stort uppslagen artikel som jag skrev med anledning av jubileumsåret. Du kan läsa den här på bloggen.

Lue lisää...

Alla människor har sju liv

Alla människor har sju liv

Göran Schildt lanserade en tanke om att varje människa lever sju olika sorts liv under sin livstid. Vilka är mina? Det är en intressant fråga att fundera kring. På onsdag den 15 mars klockan 18 föreläser verksamhetsledaren Jennifer Dahlbäck kring Göran Schildts sju liv i Ekenäs bibliotek och gör till slut en konklusion på detta.

Lue lisää...

Vi är alla så berörda

Vi är alla så berörda

I dag den 11 mars skulle Göran Schildt ha fyllt 100 år. Och just då sker det förunderliga på Artemis-touren. Vad är vi med om? Så rätt i tiden. Ännu inte förliden. Tårar faller och broar byggs. Efter tre timmar reser sig publiken upp och ropar efter ännu mera. I Jeppis, i Vasa och vi väntar med spänning på söndagens konsert i Ekenäs.

Lue lisää...

Goranschildt 07
Goranschildt 02
Goranschildt 01
Goranschildt 05
Goranschildt 03
Goranschildt 04
Goranschildt 08
Goranschildt 06
villa logo