Juhlavuoden ohjelma 2017

program 2017

Poimintoja juhlavuoden ohjelmasta

Venemessut Helsingissä (helmikuussa) - Purjehdussataman lavalla
Helsingissä vuosittain helmikuussa järjestettävillä venemessuilla Göran Schildt saa näkyvyyttä monin eri tavoin. Sunnuntaina 12.2 kello 12-13 Christine Schildtiä haastatellaan hänen matkoistaan Göran Schildtin ja purjevene Daphnen kanssa. Samassa yhteydessä suomalainen kippari Hannu Rajala kertoo omista kokemuksistaan. Hän on osallistunut Göran Schildt -purjehduskilpailuun jo ensimmäisestä kisasta 2010 lähtien. Projektipäällikkö Magnus Lindberg Christine ja Göran Schildtin säätiöstä kertoo kuinka juhlakilpailu 2017 toteutetaan.

Dynaaminen kvartetti - Luentoja (maaliskuu - huhtikuu)
Suomen kulttuurielämä uudistui ja virkosi monella tapaa 1950- ja 1960-luvuilla. Tunnetuista ja aktiivisista kulttuuriprofiileista voidaan mainita filosofi Georg Henrik von Wright, teatteriohjaaja Vivica Bandler ja kirjailijat Göran Schildt ja Tove Jansson. He olivat keskenään hyviä ystäviä ja syntyivät suunnilleen samoihin aikoihin kuin Suomen tasavalta näki päivänvalon. Tämä kvartetti antoi vahvan leimansa Suomen kulttuurielämän kehitykseen. Mutta miten he olivat niin luovia? Christine ja Göran Schildtin säätiö järjestää yhteistyössä Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen kanssa moniosaisen luentosarjan, jonka tavoitteena on kartoittaa niitä liikkeellepanevia voimia jotka olivat Suomen sodanjälkeisen kukoistavan kulttuurielämän taustalla. Luennoitsijat ovat Henrik Knif (9.3), Boel Westin (20.4), Lars Hertzberg (6.4) ja Bengt ”Bebbe Ahlfors (23.3). Luennot pidetään ruotsiksi ja ne referoidaan myös osittain säätiön kotisivuilla.

The Artemis Tour (maaliskuussa)
Maaliskuun 8.-12. järjestetään suomenruotsin läpi kulkeva kiertue yhdessä kahdentoista kreikkalaisen muusikon ja tanssijan kanssa. Suomenruotsalaiset muusikot Thomas Lundin ja Thomas Enroth ovat mukana konserteissa jotka pidetään Pietarsaaressa (8. maaliskuuta), Vaasassa (9. maaliskuuta), Turussa (11. maaliskuuta), sekä Tammisaaressa (12. maaliskuuta). Konserttisarjan tarkoituksena on levittää iloa, toleranssia ja avoimuutta kreikkalaisen kulttuurin yhteydessä. Matkojensa kautta Göran Schildtistä itsestään tuli symboli sodanjälkeiselle avoimuudelle ja vapaudelle.
Turun konsertti 11.3. pidetään samana päivänä Göran Schildtin syntymäpäivän kanssa, ja sitä juhlistetaan juhlaillallisella ravintola Daphnessa. Päivän kunniaksi Forum Marinumin Kruunumakasiinissa avataan näyttely, joka esittelee Göran Schildtiä valokuvaajana.

Paikallinen kirjastonäyttely (maaliskuussa)
Tammisaaren kaupunginkirjasto järjestää Göran Schildtin syntymäpäivän aikoihin maaliskuussa pienen näyttelyn liittyen kirjailijaan. Näyttelyn yhteydessä, 15. maaliskuuta klo 18.00, säätiön toiminnanjohtaja Jennifer Dahlbäck luennoi otsikolla ”Göran Schildtin seitsemän elämää” (ainoastaan ruotsiksi). Myös alueen kouluille tarjotaan mahdollisuus varata kouluunsa tämä luento.

Seminaari Ateenassa ja Helsingissä (toukokuussa ja lokakuussa)
Suomen Ateena-instituutti järjestää yhdessä Christine ja Göran Schildtin säätiön kanssa seminaarin Ateenassa (18.-19. toukokuuta) sekä Helsingissä ja Tammisaaressa (13.-14. lokakuuta). Seminaareissa esitellään klassisen arkeologian ja merihistorian uusinta tutkimusta. Lisäksi halutaan esitellä suomalaisten matkailijoiden Kreikkaa kohtaan osoittamaa kiinnostusta. Heidän joukostaan löytyy luonnollisesti myös Göran Schildt, joka tutustui maahan kauan ennen kuin massaturismi valloitti sen.

Alvar Aalto ja Göran Schildt (kesäkuussa)
Alvar Aalto -museossa Jyväskylässä avataan näyttely kesäkuussa 2017. Näyttelyn pohjana on Göran Schildtin ja arkkitehti Alvar Aallon elämänmittainen ystävyys. Heillä oli isä-poikasuhdetta muistuttava ystävyys, jonka tuloksena muun muassa syntyi Villa Skeppet, Göran Schildtin yksityiskoti Tammisaaressa, jonka Aalto suunnitteli. Näyttely esittelee mitä Göran Schildt ja Alvar Aallto saivat yhdessä aikaan.

Valokuvanäyttely Tukholmassa
Syksyn aikana Tukholman Välimerenmuseo avaa näyttelyn ”Möte med Nilen” (Niilin kohtaaminen). Göran Schildt ja hänen silloinen vaimonsa, Mona Morales-Schildt, purjehtivat vuonna 1955 Daphne-ketsillä Niilillä 120 päivän ajan. Matka Välimereltä Sudanin Wadi Halfaan oli pisin ja ainutlaatuisin matka Daphnella jonka Schildt teki.  Matka tehtiin aikana jolloin Egyptissä oli käynnissä suuria muutoksia, ja kiitos hyvien yhteyksien Nasserin läheiseen kenraali Hassan Ragabiin matka oli ylipäätään mahdollinen tehdä. Matkan aikana Daphnella vierailivat muun muassa arkkitehti Alvar Aalto sekä taidekeräilijä Maire Gullichsen. Näyttelyssä on esillä ainutkertaisia kulttuurihistoriallisia valokuvia, ja se antaa samalla hienon kuvan Egyptin arjesta 1950-luvulla. Göran Schildtillä ei ollut valokuvaajan koulutusta, mutta hänellä oli silmää kuvakompositiolle. Näyttelyssä otteet Daphnen vieraskirjasta, lokikirjasta sekä Göran Schildtin kirjeistä täydentävät valokuvamateriaalia.

Muita uutisia ja tapahtumia

Uusi blogi julki
Juhlavuoden aikana lanseerataan visuaalisesti puhutteleva ja ajankohtainen blogi, joka tulee sisältämään arvokasta ja päivitettyä tietoa Göran Schildtistä, juhlavuoden keskeisistä tapahtumista sekä säätiön toiminnasta.  Blogi löytyy vuoden 2017 tammikuusta lähtien säätiön verkkosivujen yhteydestä, ja sitä päivitetään säännöllisesti.

Podcasteja nuorille
Juhlavuoden aikana ilmestyy sarja podcasteja, jotka eri tavoin liittyvät Göran Schildtin dynaamiseen elämään. Blogi on suunnattu nuorille sekä muille kiinnostuneille jotka haluavat haastaa itsensä ajattelemaan uusissa urissa ja laajentaa näkökulmaansa koskien elämää ja sivistystä.

Juhlamatkoja
Vuoden 2017 aikana järjestetään useita matkoja Göran Schildtin myyttiselle Leroksen-saarelle. Näihin kuuluu muun muassa kirjoitusmatka (toukokuussa) yhdessä kirjailija Monika Fagerlundin kanssa, sekä esseematka yhdessä kirjailija Merete Mazzarellan kanssa (syyskuussa). Nämä matkat ovat ruotsinkielisiä.
Juhlapurjehduskilpailu Göran Schildt Regatta 2017 syyskuussa käydään kulttuurin merkeissä, ja se tulee olemaan kiintoisa monenlaisille ihmisille. Vaellusmatka ”Göran Schildtin jalanjäljissä” (lokakuussa) on uusi konsepti, jota seuraa samassa kuussa järjestettävä ”Kulinaarinen matka”. Lisätietoja matkoista saat säätiöltä tai hankolaiselta Frimans resor-matkatoimistolta.

Uusi dokumenttielokuva
Parhaillaan työn alla on dokumenttielokuva, joka kertoo Göran Schildtin ja Kreikan kohtaamisesta. Douglas Productionsin tuottama elokuva valmistuu juhlavuoden aikana.

Skärgårdens bokfest - saariston kirjajuhlat 6-9.7.2017 - Jurmosta Arkadialle
Saariston kirjajuhlat huomioivat Göran Schildtin 100 vuotta yhdistämällä Saaristomeren ja Välimeren. Ohjelmistossa kuullaan Christine Schildtiä, Monika Fagerholmia, Stefan Lundbergiä, Camilla Lindbergiä ynnä muita. Kirjajuhlat sekä ohjelma ruotsiksi.

Kesä Tammisaaressa
Kesän aikana Tammisaaren Villa Schildtissä esillä on perinteisesti kesänäyttely. Tämän vuoden teema on Göran Schildt humanistisena valokuvaajana. Näyttely sisältää mustavalkoisia valokuvia jotka Göran Schildt on ottanut lukuisilla Välimerenmatkoillaan. Valokuvien kautta katsoja saa näkymän muihin kulttuureihin ja todellisuuksiin. Ääni ja videot täydentävät näyttelymateriaalia.
Säätiön puheenjohtaja Thomas Thesleff luennoi kesäkokoontumisessa elokuussa, jonne sidosryhmät kutsutaan.

Valtioneuvoston kanslia on 21.6.2016 liittänyt projektin Göran Schildt 100 vuotta Suomen 100-vuotisjuhlavuoden viralliseen ohjelmaan.
Osa tässä esitteessä esitetystä ohjelmistosta kuuluu yllämainittuihin juhlallisuuksiin. Muu ohjelmisto on osa Christine ja Göran Schildtin säätiön tavanomaista toimintaa.
Juhlakoordinaattorina toimii Håkan Gabrielsson yhteistyössä Christine ja Göran Schildtin säätiön kanssa.

Jos haluat lisätietoja ota yhteyttä toiminnanjohtaja Jennifer Dahlbäckiin (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) tai projektipäällikkö Magnus Lindbergiin (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

Seuraa meitä juhlavuoden aikana sivuilla villaschildt.fi. Sieltä löydät lisätietoa 100-vuotisjuhlallisuuksistamme ja ohjelmastamme.

villa logo