camilla lindberg
Bloggen uppdateras i huvudsak av journalisten Camilla Lindberg. Hon känner väl till författarens liv och hans mytomspunna ö Leros.
Här hittar du aktuella händelser och annat matnyttigt som berör jubileumsåret.

Välkommen med på resan!

Vivica - Ett färgsprakande liv

Lekkamraterna Vivica och Göran formade varandras liv. Han fick som enda medlem delta i sin ”nästansysters” syförening. Enligt Bengt Ahlfors fanns det ett intresse att se hur flickorna såg ut under kjolarna. Den längtan stillades här. Föreläsningen om teaterchefen som bland annat lanserat det populistiska slagordet ”pakkoruotsi” är mycket intressant och finns nu att läsa på vår jubileumsblogg.

I föreläsningen som hölls i mars under rubriken Vivica Bandler. Kris. Katastrof. Succé förmedlar Bengt Ahlfors ett personligt, varmt och intressant porträtt av teaterchefen. En ensam flicka, en fågel i gyllene bur som med hjälp av bland andra Göran Schildt lyckades bejaka sin konstnärliga dröm. Det här trots överklassens band som höll sitt strama grepp om den unga flickan.

Hela föreläsningen ger många intressanta infallsvinklar, bland annat tangeras här Vivica Bandlers kärleksrelation till Tove Jansson. Men främst fastnar jag vid ett, tyvärr, högaktuellt citat av Vivica von Frenckell som hon hette på den tiden.
Hon skriver själv om sin tid i Aktiva studentförbundet som upplöstes 1945:

”På den tiden kunde jag med lätthet ha hamnat i en Hitler-jugend-organisation, därför att deras paroller lät så rena. Man behövde inte tro på Gud, man trodde på renheten, ädelheten, fosterländskheten, familjen, hela rasket.”.


(Föreläsningen hölls i Helsingfors den 23 mars 2017 och var en av fyra delar i en föreläsningsserie som ordnats i samarbete med Christine och Görans Schildts stiftelse och Helsingfors universitet med anledning av jubileumsåret.)

Föreläsningen kan ni läsa här:

pdfBandler._Uni._2017.pdf
villa logo