camilla lindberg
Bloggen uppdateras i huvudsak av journalisten Camilla Lindberg. Hon känner väl till författarens liv och hans mytomspunna ö Leros.
Här hittar du aktuella händelser och annat matnyttigt som berör jubileumsåret.

Välkommen med på resan!

Villa Kolkis i sex essäer

Under veckan som gick hade vi en glädjande möjlighet att besöka Aalto-universitetet i Helsingfors. På plats fanns unga Iris Andersson som studerar till arkitekt. Hennes uppgift för dagen var att ge oss och ett auditorium full med studenter, en förhandspresentation av det arbete hon varit sysselsatt med under den senaste tiden nere på Leros.

Inom en snar framtid kommer hon att vara klar med sitt magisterarbete som utgår från Villa Kolkis där hon tillbringat mycket tid med att inlemma byggnaden i ett historiskt, filosofiskt och arkitektoniskt perspektiv.

Resultatet som hon presenterade är imponerande, personligt och eteriskt. Med hjälp av teckningar, skisser, fotografier och anteckningar som allting har formen av en resedagbok, har hon lyckats fånga essensen i det två hundra år gamla huset där Göran bodde och Christine alltjämt har sin hemvist.

Iris Anderssons mångfaldiga studier har sammanfattats i hela sex essäer med olika utgångslägen och vinklingar. Bland dem finns Leros – en pärla i det Egeiska havet, Samtal i en trädgård samt Vår stora förening med naturen.

I en av essäerna utgår hon inte enbart från arkitekturen, utan inlemmar sina erfarenheter i en essä som har ett socialt utgångsläge.

Under sommarens utställning som öppnar på Villa Schildt i Ekenäs i juni kommer en del av arbetet som Iris Andersson gjort att finnas till påseende.
Det är glädjande för stiftelsen att kunna stöda unga, vetgiriga och duktiga studenter som vill förkovra sig i den grekiska världsbilden, dess historia och filosofi.

Villa Kolkis har även en direkt koppling till den finländska arkitekturen. Det var i det här huset som Göran Schildt skrev sitt livsverk, den tredelade biografin om Alvar Aalto.
villa logo