camilla lindberg
Bloggen uppdateras i huvudsak av journalisten Camilla Lindberg. Hon känner väl till författarens liv och hans mytomspunna ö Leros.
Här hittar du aktuella händelser och annat matnyttigt som berör jubileumsåret.

Välkommen med på resan!

Från Jurmo till Arkadien

Hjärtligt välkomna med till Nordens Arkadien. Nästa helg slår Skärgårdens bokfest på Jurmo igång. I år knyts Medelhavet ihop med den åboländska skärgården.

Det finns öar och så finns det öar. En av dem som är förknippade med en särskild aura är utan tvivel den dramatiska ön Jurmo som ligger i den åboländska skärgården. Dess historia är rik och dess natur väldigt säregen med sina rullstensåsar och ljunghedar. Jurmo har unde årens lopp fascinerat och inspirerat många diktare, författare och musiker, bland dem Arvid Mörne, Lasse Mårtenson, Lena Ringbom och Benedict Zilliacus.
Att också Göran Schildt stiftade bekantskap med dessa trakter är nu bevisat, även om minnet skulle svika de nulevande. För något år sedan fick vi nämligen ett överraskande mejl från Agneta Andersson som är en av de få fast bosatta på Jurmo.

jurmo skargardensbokfest 2

Hon skrev så här:

- - - - - - - - - - - - -
Hejsan,

Lite intressant så här mitt under sommarens sista andetag. Jag håller på och läser igenom gästböckerna i Alskärshuset på f.d. fiskeläget Sandvikharun söder om Jurmo och hittar följande notis:

”Ej bättre man på grekisk ö kan vila, än bland får och tärnor här i nordiska Arkadien”.
Christine och Göran Schildt från Kolkis på Leros, 21.7.71

Föregående notis har samma datum och lyder så här:

”Efter kalas på smällfet, nyrökt flundra – tvenne per man, men mättande som hundra – vi vilar innan vi mot Utö far. Fjärran i socknen höres åskan dundra, men här är himlen blå och solen klar. Vi frestas undra: Kan tillvaron bli mera underbar?”
Bez, Jutta (Berghamn).

De kom alltså säkert tillsammans från Bez o Juttas sommarställe i Nagu Berghamn och gjorde en skärgårdsturné.

Hälsningar,
Agneta

- - - - - - - - - - - - - 
Det här gick oss på stiftelsen inte obemärkt förbi. Snabbt föddes en tanke om att låta detta nordiska Arkadien som Göran Schildt talar om, få återförenas med antikens Arkadien. Ett faktiskt landskap, som även brukar beskrivas som ett ursprungslandskap, ännu inte förstört av civilisationen. Namnet används också för ett slags poetiskt inre landskap som även förekommit inom herdediktningen och Arkadisk poesi under flera årtusenden.
Eftersom jag och min man varit engagerade med Skärgårdens bokfest på Jurmo under de senaste åren, var det inte särskilt långsökt att låta saker hända under jubileumsåret.

Om du går in på Facebook på titeln Skärgårdens bokfest kan du läsa mera om evenemanget som hålls den 7-9 juli. Temat för bokfesten är kort och gott: Från Jurmo till Arkadien.

jurmo skargardensbokfest 3


Bokfesten uppmärksammar även Finland 100 år genom en inblick i vår skärgård tiden strax före vår nations födelse. På plats finns bland andra författarna Monika Fagerholm, Sture Lindholm, Martin Öhman och Hbl-journalisten Stefan Lundberg.
Christine Schildt och Magnus Lindberg deltar från stiftelsens sida. Själv håller jag bland annat ett anförande som anknyter till öar och vandringar, på den litterära gudstjänsten i den filmatiskt vackra vita träkyrkan på Jurmo.

Vi vet att åtminstone drygt tjugo personer är på väg till ön genom den gruppresa som arrangeras i samarbete med Friman resor. Ifjol samlades över 150 personer för att lyssna till författaren Ulla-Lena Lundberg. Vi hoppas på minst lika många besökare i år. Har du tillgång till egen båt som du kan övernatta på, så finns det förstås möjlighet att komma dit på egen köl.


Hjärtligt välkomna med till Nordens Arkadien!

FOTO: Magnus Lindberg
villa logo