camilla lindberg
Bloggen uppdateras i huvudsak av journalisten Camilla Lindberg. Hon känner väl till författarens liv och hans mytomspunna ö Leros.
Här hittar du aktuella händelser och annat matnyttigt som berör jubileumsåret.

Välkommen med på resan!

Sommar med flyt

”Man kan dock fråga sig om Göran Schildt verkligen är borta, så länge det finns folk som minns honom och läser hans böcker”. Stiftelsens sommararbetare Elsa Rehn rapporterar från utställningen som statistiskt varit välbesökt i år.

Elsa Rehn skriver:


”Den här sommaren har det statistiskt sett varit fler besökare än vanligt på Villa Schildt. Den mera personliga inriktningen på Göran verkar locka både Ekenäsbor och turister. Jag minns flera besökare som skinit upp när de sett på hans fotografier, kanske för att de fungerade som en flykt från vardagen till varmare trakter och en annan tid.

sommar med flyt 2

Bilderna, i kombination med Görans texter, har exempelvis gett mig inspiration att börja läsa i förväg inför höstens studier i konstvetenskap, något som inte skett tidigare. När jag skulle skriva denna text fick jag orsak att fördjupa mig i Göran Schildts tankevärld. Han delade gärna sina tankar. De var så många att det känns som om man verkligen kände honom. I och med Görans 100-årsdag är han nu en historisk person. Man kan dock fråga sig om Göran Schildt verkligen är borta, så länge det finns folk som minns honom och läser hans böcker.


I år är den mångsidiga författaren, konsthistorikern och kosmopoliten Göran Schildt på tapeten då han, likt vårt fosterland, skulle ha fyllt 100 år. Detta års utställning, Göran Schildt – fotograf, på Villa Schildt består främst av svartvita fotografier från Görans många resor med segelbåten Daphne. Christine och Göran Schildts stiftelse vill, jubileumsåret till ära, speciellt fokusera på denna man som satte i rörelse ringar på vattnet som än idag påverkar människors liv både när och fjärran.
Göran Schildt var en naturbegåvning på att fånga intressanta vinklar och situationer med sin kamera, hans skarpa öga säkerligen influerat av studierna i konstvetenskap. Många av fotografierna är porträtt och fungerar som memento mori – påminnelser om livets förgänglighet. Det är tankeväckande att de flesta av de förevigade personerna som poserar för kameran eller är försänkta i någon vardagssyssla, omedvetna om sitt öde, säkerligen inte finns mera.

Göran började redan i tonåren experimentera med sin första lådkamera för nöjes skull. Senare väcktes behovet av att illustrera texterna han skrev och hobbyn blev mera professionell. Han övergick till en Rolleiflex-kamera, vilket är en tvåögd spegelreflexkamera som var högklassig på 1950-talet. De har två objektiv där man kan ställa in skärpa och exponering.
De speciella vinklarna i Görans fotografier är mycket influerade av den franske konstnären Paul Cézannes konst, som Göran skrev sin doktorsavhandling om. Cézannes konst var en vidareutveckling av impressionismen i slutet av 1800-talet som började luta mot kubismen och kom att inspirera bland andra Pablo Picasso.
Cézanne avvek från centralperspektivet, som uppstod under renässansen på 1500-talet och används för att framställa motiv med matematisk precision. Göran ville likt Cézanne undvika det normaliserade perspektivet och framhäva vinklar ur vilka vi som individer beskådar världen.

Om man fördjupar sig i Görans verk introduceras man till en värld av möjligheter. När Göran blev svårt sårad i det finska vinterkriget år 1940 insåg han livets värde under sin långa återhämtning. Han lovade sig själv att han skulle skaffa en segelbåt och segla runt i Medelhavet. Och så blev det.
På sina många upptäcktsfärder seglade han till exempel uppför Nilen, fick kontakter från olika kulturer och köpte den pittoreska Villa Kolkis på ön Leros i det Egeiska havet. Trots motgångar förverkligade hans sin livsdröm, samtidigt som han skrev om sina äventyr, vilket gör honom till en sann förebild. Hans verk uppmanar en till att sprida sina vingar och ta risker. I sin bok Tvivlets gåva (2000) skriver Göran: ”Mitt liv var som en upptäcktsfärd med segelfartyg längs en okänd kust, där inbjudande vikar och klippiga öar omväxlade”.

Varför inte följa i Görans fotspår?
villa logo