camilla lindberg
Bloggen uppdateras i huvudsak av journalisten Camilla Lindberg. Hon känner väl till författarens liv och hans mytomspunna ö Leros.
Här hittar du aktuella händelser och annat matnyttigt som berör jubileumsåret.

Välkommen med på resan!

Invigning – Medelhavsmuseet i Stockholm

Det är som att vara på en annan planet. Mötet med Egypten på 1950-talet blev omvälvande på flera plan för Göran Schildt. Hans erfarenheter finns dokumenterade i ett rikt fotomaterial. Stiftelsen var på plats när en utställning öppnades på Medelhavsmuseet i Stockholm.

På torsdagen hade verksamhetsledaren Jennifer Dahlbäck äran att vara med om öppningen av utställningen ”Mötet med Nilen”. På plats fanns drygt ett sextiotal människor som fick ta del av unika fotografier från den seglingsresa som Göran Schildt inledde på hösten 1954.

Väl hemkommen efter fyra månader skrev han följande till Georg Henrik von Wright i ett brev:

"Egypten är som en annan planet med annan luft, sol, jord, vatten, invånare och tankebanor än våra..."

Färden uppför Nilen var den längsta och äventyrligaste av alla de resor som Göran Schildt gjort. Den ägde rum i en osäker tid, bara ett par år efter att Egyptens kung hade störtats i en statskupp och makten övertagits av överste Gamal Abd el-Nasser.

Det är möjligt att avsikten med resan till en början var att hitta de fantastiska faraonska skatterna, men i slutändan var det ändå mötet med människorna som kvarstod som det viktigaste.

– Också i en främmande kultur finns det alltid saker att relatera till i mötet mellan människa och människa, säger Jennifer Dahlbäck.

Utställningens vinkling är kulturhistorisk och många av bilderna visar upp det dagliga livet.
Samarbetet med Medelhavsmuseet ser Jennifer Dahlbäck som värdefullt. En aspekt hon även betonade i sitt anförande under vernissagekvällen.

medelhavsmuseet 2

– De driver samma värden som vår stiftelse. I Finland finns det ingen annan motsvarighet än vi. Det är också viktigt att under Finlands 100-årsjubileum visa Göran Schildt i Sverige. Dels bodde han där, men de artiklar han skrev från resan på Nilen publicerades faktiskt i Svenska Dagbladet, säger hon.
villa logo