camilla lindberg
Bloggen uppdateras i huvudsak av journalisten Camilla Lindberg. Hon känner väl till författarens liv och hans mytomspunna ö Leros.
Här hittar du aktuella händelser och annat matnyttigt som berör jubileumsåret.

Välkommen med på resan!

I skytteltrafik till ön

Det känns som om den ena resan ner till Leros avlöser den andra under jubileumsåret. De går i skytteltrafik och grupperna möts ibland på flygfältet. Nyss återvände en grupp nöjda och glada vandrare och samtidigt reste en grupp västnyländska gymnasister och lärare ner för att sammanstråla med italienska ungdomar.


Livskraftigt kan man utan överdrift kalla det kuturutbyte som pågår mellan Leros och Finland. Hösten inleddes med regattan som lockade cirka 250 seglare från nio nationer till Leros. Med dem följde en ”regattasvans” och kort därefter följde en essäresa med författaren Merete Mazzarella.

Ungefär samtidigt packade 15 vandrare sina väskor för att under en vecka få vandra runt ön i Göran Schildts fotspår. Det blev en händelserik resa som bjöd på många överraskande kultur- och naturupplevelser under de över 50 kilometer som vandrades under fem dagar. Många av dem i krävande terräng. Redan under resan hem, frågade resenärerna om det kunde bli en uppföljning i vår. Konceptet med lokal guidning, goda luncher under vägens gång ökade samvaron som blev stark under vandringens gång. En sammansvetsad grupp tog farväl av varandra på flygfältet.

Samtidigt var en grupp gymnasister från Karis-Billnäs Gymnasium och Ekenäs gymnasium på väg ner med tre lärare. Ett Erasmus-projekt under titeln ”Meeting and mirroring culture” är i full gång. Till projektet hör även en skola från Sabaudia i Italien. Tidigare träffades alla samarbetspartner i Finland, nu är det Leros som gäller. Även lärarna har träffats sinsemellan. På schemat finns verkstäder i musik, dans, foto, språk och även film. I vår sammanstrålar alla i Italien där de olika arbetsgrupperna kommer att visa upp sina resultat för varandra.

20171006 131640

Det är givande att se hur dessa inspirerande skolprojekt nästan föder sig själva vid det här laget. Utifrån sett. De lärare som arbetar med dylikt är värda en stor eloge. Många egna timmar av arbete avsätts för projekten som är både tidskrävande och kräver kontinuerligt engagemang. Men alldeles tydligt ger det även en hel del i utbyte.

Just nu väntar vi på att en grupp finländare som skall delta i en matkulturresa på Leros, skall anlända till Aten. Den blir något alldeles extra har vi på känn.
Håll utkik på bloggen. Vi uppdaterar med kulinariska läckerheter.
villa logo