camilla lindberg
Bloggen uppdateras i huvudsak av journalisten Camilla Lindberg. Hon känner väl till författarens liv och hans mytomspunna ö Leros.
Här hittar du aktuella händelser och annat matnyttigt som berör jubileumsåret.

Välkommen med på resan!

Finlandiaprisvinnaren om Runar Schildt

Under jubileumsåret har författaren Göran Schildt stått i fokus på den här bloggen. Året har varit en spännande resa med många fina möten och programpunkter i Finland och även utomlands. Vi har tittar både bakåt och framåt. Mer än någonsin har vi insett att vi som arbetar med kultur i olika sammanhang är en länk i en större kedja. Det finns alltid ett före och ett efter.


I år var det därför extra glädjande att läsa vad årets Finlandia pristagare säger i en intervju för HBL. Där lyfter han fram Göran Schildts far Runar Schildt som en förebild.

Juha Hurme säger:

Jag ville uppriktigt berätta hur enormt mycket rikare mitt skrivande, min ordteknik och min världsbild blivit tack vare tvåspråkigheten. Edith Södergran, Elmer Diktonius, Gunnar Björling och Runar Schildt – de har öppnat upp språkliga vyer utan vilka jag aldrig skulle ha kunnat bli en Finlandiavinnare.

Och om Runar Schildt säger han ytterligare:

Vi har en enda författare som i fyra mästerligt känsliga noveller lyckades beskriva infernot under kriget 1918 med djup förståelse för båda sidor, bättre än Väinö Linna. 100 år efter inbördeskriget är det dags att ge Runar Schildt den uppmärksamhet han förtjänar. I honom har vi en bortglömd författare som hör till världseliten.

Här kan du läsa hela artikeln:

https://www.hbl.fi/artikel/finlandiavinnaren-talet-for-svenskan-kom-ur-hjartat/


Med den historiska tillbakablicken vill jag önska alla bloggens läsare en fridfull julhelg och ett fint nytt år 2018. Bloggen tar nu en paus tillsvidare.
Gå gärna in och läs tidigare inlägg och följ vårt jubileumsår bakvägen.
villa logo