Villa Skeppet

Villa Skeppet 03
Villa Skeppet 02
Villa Skeppet 01
Villa Skeppet 04

Alvar Aalto planerade ett hem åt Christine och Göran Schildt i Ekenäs som stod färdigt 1970. I ritningarna är byggnaden namngiven som Villa Schildt, men blev snart känd som Villa Skeppet.

När huset stod klart skrev tidningen Västra Nyland såhär: ”Både inifrån och utifrån får man visionen av en fartygsstäv”.

Då Alvar Aalto erbjöd sig att rita ett hus åt paret Schildt hade de nyss förlorat Villa Itaka i Östersundom och bodde största delen av året på den grekiska ön Leros. Alvar Aalto deklarerade då att han skulle rita ett så fint hus att de flyttar tillbaka till Finland. Paret hittade en lämplig tomt i Ekenäs som dock var belagd med byggnadsförbud p.g.a. att strandområdets stadsplan inte ännu fastställts. Schildt erhöll ett undantagslov och kunde påbörja projektet. Att det blev just i Ekenäs som Christine och Göran Schildts nya hem uppfördes hade samband med att Alvar Aalto några år tidigare hade planerat Sparbanksbyggnaden i Ekenäs. Christine, som har västnyländska rötter, ville också gärna bo nära sina släktingar.

Alvar Aalto inspekterade tomten första gången våren 1969. Tomten var redan bebyggd med ett hus i empire stil från ca. 1880 och sträckte sig inte ända ned till stranden. Nivåskillnaden mellan gatan och det som skulle bli innergård var endast en och en halv meter, vilket Aalto uppfattade som negativt. I den slutgiltiga planen hade han ändå lyckats planera in två trappor i nedre våningen, fyra trappsteg framför ytterdörren och fem inne i hallen. Från hallen leder dessutom nio trappsteg upp till vardagsrummet,varför man kan säga att huset trots allt inte kom att sakna det Aalto-kännetecknade trapptemat. I övrigt kan man säga att Villa Skeppet i stort sett är en variant av den bostadstyp Alvar Aalto 1930 lanserade i Helsingfors Konsthall under namnet Småbostadsutställning.

I planeringen av Villa Skeppet utgick Aalto från parets speciella önskemål och behov och så här visionerade han:
”Jag tycker inte vi skall etablera någon futtig privatområdesgräns mellan ert hus och vägen, utan lämna fältet öppet ända ner till stranden. Då får huset sin plats i landskapet, vilket är viktigt. Och vi skall inte göra ert vardagsrum till någon löjlig teaterscen, där ni är ofrivilliga aktörer. Om vi lyfter upp det på garagets tak kan ni se ut över förbigående, men de ser inte in”.

Villa Skeppets arkitektur präglas starkt av de lokala naturförhållandena. I skisserna fick gatufasaden snabbt sin enkla linje medan trädgårdssidan levde.Vardagsrummets centrala roll i grundplanen och fasaden var en självklarhet från första början. På nedre våningen planerade Aalto in kök med matsal, sovrum och intilliggande badrum samt arbetsrum. Den solfjäderformade hallen sammanbinder de två våningarna.

Göran Schildt hade många synpunkter gällande trädgårdsplaneringen. Alvar Aalto hade först ritat in en simbassäng men det som slutligen förverkligades var en lummig näckrosdamm. Schildt önskade att den skulle placeras så att han från sitt arbetsrum kunde blicka ut över den.

Huset inreddes med hjälp av Sinikka Killinen från Artek. I inredningen ingår bl.a. möbler, belysningar, ritningar, målningar och skulpturer av Alvar Aalto samt föremål från medelhavsområdet som ägarna samlat på sig under sina många resor. Den vackra öppna spisen i vardagsrummet har Alvar Aalto murat med egen hand.

Alvar Aalto skänkte ritningarna till paret Schildt, det enda han önskade sig i utbyte var två Borsalino hattar.

villa logo